Shea boter

  • Geplaatst op
  • Door Rimke
  • Geplaatst in shea boter
Shea boter

Shea boter is een fantastisch ingediënt om te gebruiken in zeep en cosmetica. De meeste producten uit ons assortiment bevatten shea boter. Vandaar ook onze merk naam HelemaalShea.

Shea boter is een natuurlijk vet onttrokken aan de noten van de shea boom, ook wel Karité boom genoemd, een typische Afrikaanse Savanneboom.

Shea Butter bevat vetzuren zoals oliezuur, stearinezuur, linolzuur, linoleenzuur, beheenzuur, kaneelzuur en palmitinezuur. Het unieke vetzuurprofiel van deze Shea Butter gecombineerd met het hoge gehalte niet verzeepbare vetten geeft deze Shea Butter een zeer verzachtende werking, speciaal voor een erg droge huid. Ze staat ook bekend om de positieve bijdrage aan de elasticiteit van de huid. Het is rijk aan vitamine F, bekend om de herstellende werking voor de huid. Ze stimuleert de cellulaire regeneratie en groei.

Shea boter smelt bij een temperatuur van 31 graden Celcius waardoor het zeer makkelijk is op de huid te smeren en dringt snel in.

In onze zepen en haarzepen gebruiken we een heel hoog percentage van shea boter. Daarom zijn deze zepen en haarzepen zo heerlijk zacht voor de huid en conditioneren het haar.

 

Speciale eigenschappen van shea boter:

- Rijk aan vitamine F

- Hydraterend

- Rijk aan vetzuren

- Heeft een verzachtende werking

 

Afkomstig uit: Ghana

INCI naam: Butyrospermum parkii

INCI naam in zeep (=verzeepte shea boter): sodium sheabutterate

Shea boter wordt geproduceerd op de manier zoals het al duizenden jaren gedaan wordt. Elke noot wordt afzonderlijk geselecteerd, de productie is met zorg gedaan. Wij kopen onze shea butter in bij Butterwise, een bedrijf die de shea boter rechtstreeks uit Ghana haalt.

 

Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde Shea Butter?

Ongeraffineerde shea butter is simpelweg shea boter waar niets mee gedaan is. Hierdoor bevat het nog alle vitamines en mineralen uit de shea noten en zo ook haar hydraterdende en helende eigenschappen.

Geraffineerde shea boter wordt bewerkt, verhit en gebleekt. Hierdoor verliest het veel, tot wel 95%,  van de goede eigenschappen. Het raffineren van shea boter wordt vooral gedaan om het product aantrekkelijk te maken, het heeft dan geen geur meer en de kleur is gewoon wit.

Shea Butter wordt onderverdeeld in de klassen A tot E.

Klasse A is ongeraffineerde Shea Butter

Klasse B is geraffineerde Shea Butter.

Klasse C is zeer geraffineerde Shea Butter waarbij chemische oplosmiddelen zoals hexaan zijn gebruikt. Zeer geraffineerde Shea Butter (Klasse C) is wit en geurloos en bevat 95% minder vitamines dan ongeraffineerde Shea Butter (klasse A).

Shea Butter in Klasse D en E is deels verontreinigd.

 

Fair trade shea butter

De shea butter die wij gebruiken wordt geproduceers op sociaal verantwoorde manier. De vrouwen die de shea butter produceren worden extra ondersteund door het Fair For Live programma. De fair trade shea butter levert op deze manier extra inkomsten bovenop de normale inkomsten voor de vrouwen in de arme plattelandsgebieden van Noord-Ghana, de vrouwen die gezamelijk de shea noten verzamelen en de shea butter produceren.

 

 

 

Handgemaakt op traditionele manier

De shea butter die wij gebruiken komt rechtstreeks uit Ghana. Al duizenden jaren lang wordt door vrouwen shea butter gewonnen uit de noten van de shea bomen (Vitellaria paradoxa) die groeien in de Afrikaanse savanne. Deze bomen groeien niet op plantages, de noten worden in het wild geraapt. Deze traditionele productiemethode resulteert in verzachtende, vochtregulerende zalven en zepen die de huid verzorgen en herstellen zoals geen ander product dat kan. Meteen als de shea butter in Nederland aankomt wordt het gefilterd met een professionele filter om zeker te zijn dat deze 100% schoon is.

 

 

 

Biologisch gecertificeerd

Deze traditionele handgemaakte pure shea butter is biologisch gecertificeerd door Skal. Het is de hoogste kwaliteit die te vinden is. De noten voor het maken van de shea butter komen uit een gebied zonder human activity, zodat de natuur en de sheaboom niet worden beschadigd of besmet. Bijvoorbeeld uit The Wechiau Community Hippo Sanctuary: een groot gebied in het noorden van Ghana dat biologisch is gecertificeerd, speciaal voor de shea. Ook de productie is biologisch gecertificeerd.

 

Een schitterende fair trade shea butter van de hoogste kwaliteit

De kwaliteit van deze fair trade shea butter is zeer hoog. De shea butter bevat vele vetzuren zoals stearinezuur, oliezuur, beheenzuur, linolzuur, linoleenzuur en palmitinezuur. Het hoge gehalte aan niet-verzeepbare vetten in combinatie met het unieke vetzuurprofiel geeft deze shea butter een verzachtende werking, speciaal voor de zeer droge huid. Shea butter staat ook bekend om de positieve bijdrage aan de elasticiteit van de huid. Het is rijk aan vitamine F, een vitamine voor het herstellen van de huid. Dit is onder andere de reden dat shea butter steeds vaker wordt gebruikt in de cosmetische industrie. En net als cacaoboter is sheaboter ook een gezond eetbaar vet dat wordt gebruikt bij de bereiding van voedsel.

 

Het smeltpunt ligt tussen 31˚C en 45˚C, dus bij kamertemperatuur heeft deze shea butter de vaste vorm.

Omdat deze Shea Butter niet geraffineerd is heeft het de karakteristieke geur en kleur (ivoor).

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »